Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Näkyvyyttä liikenteeseen

Kun illat pimenevät, on tarpeellista kiinnittää huomiota siihen, että autoilijat näkevät lenkillä olevan karavaanin liikenteessä. Meidän porukassa ihmisillä on päällä aina heijastinliivit, jotka odottelevat eteisessä valmiina käyttöön. Ne ovat nopeita laittaa minkä tahansa vaatetuksen päälle ja parantavat näkyvyyttämme paljon yksittäisiä heijastimia paremmin.

Kaksi kolmion mallista heijastinliivin palaa selän päältä yhdistettynä,
kaulan alla heijastinnauhaa ja mahan alla kiinnitys tarranauhalla,
jossa myös heijastinnauhaa.

Osta valmiina tai tee itse!

Karvakorvalle en raaskinut ostaa kalliita heijastinliivejä, sillä jostain syystä koirien hyötyasusteiden ja pukujen hinnat on kohonnut pilviin. Kirppikseltä ostamistani ihmisten heijastinliiveistä muokkautui Nelli-koiralle sopivia lisävarusteita syksyn ja talven keleihin ompelukoneeni avustuksella. Lisäksi tarvittiin vain pieniä pätkiä heijastin- ja tarranauhaa.

Tärkein asia näissä on käytännöllisyys. Suunnittelin asusteet niin, että ne on helppo ja nopea kiinnittää koiralle ja sisältävät säätövaraa, jotta pakkaskeleillä tarpeellinen puvustus mahtuu heijastinliivin alle. Näiden paikka on heti ulko-oven vieressä, jotta pukeminen on mahdollisimman nopeaa: pää aukosta, vatsaremmi kiinni mahan alta, panta ja hihna kaulaan ja menoksi :) Pukeminen siis onnistuu muutamassa sekunnissa, mikä on olennaista taaperon jo odotellessa pihassa vaunuissa. Heijastinliiviin voi myös ommella fleece-vuoren, jolloin se lämmittää mukavasti kolealla ilmalla.

 Lasten huomioliivistä muokattu koiramainen versio, kiinnitys mahan alta tarranauhalla

Kolmioliivi syyspusakan päällä, fleecepuku ostettu aikoinaan koiramessuilta

Kaulapanta turvavälineeksi heijastimella

Tein aikoinaan itse koirille heijastinkaulapantoja taakkaliinoista, D-lenkeistä, heijastinnauhasta sekä vanhasta farkku- tai muusta kierrätyskankaasta. Malliltaan pannat olivat puolikuristavia ja nopea pukea koiralle, mutta kuitenkin tarvittaessa kiristyy sen verran, ettei pujahda pään yli. Tarkoituksena oli tehdä täysin käyttökamaa, jotka kestävät myös konepesua ja pannat ovatkin palvelleet usean vuoden tehokäytössä. 

Nyttemmin niiden "parasta ennen" -päivä on lähestymässä kankaiden kuluneisuuden vuoksi (joka tosin on vaan kosmeettinen haitta, panta itsessään kestää kyllä taakkaliinan ansiosta!), joten kohta on aika kaivaa ompelukone esiin ja tuunata Nellille uusi, hieno panta ;)

Huom! Jos teet koiralle itse pannan, muista testata sen kestävyys ennen kylille lähtemistä! Kannattaa kaikki ompeleet tehdä huolella ja useampaan kertaan ja metallilenkkeinä käyttää ainoastaan hitsattuja lenkkejä, jotka kestävät tosikäyttöä, eivätkä väänny, veny tai aukea.

Eläkkeelle siirtyvät, loppuun kulutetut pantavanhukset.
Käyttöikää näillä on ollut keskimäärin 7 vuotta ja hitsatut metallilenkit voin kierrättää uusiin pantoihin.
Nämä kestävät konepesua ja olivat loistavat jokapäiviseen käyttöön.
Tässä kuvan alempi panta tositoimissa Neo-koirallamme (RIP).

Olen myös hyödyntänyt aikoinaan rikki menneitä vaatteitani koirien varusteisiin. Vanhasta toppatakistani tuli punainen kaulapanta, hyödynsin takin heijastintereet ja toppakankaan pantaan pehmusteena ja taakkaliinasta tein varsinaisen panta-osan siten, että heijastava tere jäi näkyviin pannan yläreunaan. Lisäsin vielä pätkän heijastinauhaa pannan kiinnityslenkin lähelle näkyvyyttä lisäämään.

Toppatakista tehty kaulapanta Neo-koiralla, heijastimilla tietenkin!

Kulahtaneista toppatakeista saa myös mukavia petejä tai manttelimallisia takkeja karvakorville, joiden oma turkki ei talvella tarpeeksi lämmitä. Kannattaa siis miettiä pari kertaa ennen roskikseen viemistä, että olisiko rikkinäisistä vaatteista vielä jotain hyötyä :)

Vaunuilijoille vinkki

Lastenvaunuilla liikkuville tiedoksi: heijastinliivin saa nopeasti kiinnitettyä kuomuun vaikkapa pyykkipojilla ja lisänäkyvyyttä vaunuihin saa otsalampulla, joka on kiinnitetty vaunujen etuosaan osoittamaan maata (ei häikäise vastaan tulevia) ja disco-fanit voivat laittaa otsalampusta vieläpä välkkyvän valovaihtoehdon päälle, mikäli haluavat hieman lisähuomiota ;)

Autoilijat huomio: Kuuluuhan sinun autosi vakiovarusteisiin heijastinliivit? Mikäli ei, kipin kapin kauppaan! Se luotettavinkin auto saattaa simahtaa tien poskeen pimeällä ja kännykän akku olla samaan aikaan lopussa, joten muutaman euron sijoituksella varmistat näkyvyytesi liikenteessä ongelmatilanteissa.



EDIT: Väliotsikot lisätty ja tunnisteita muokattu 18.10.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti