Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

tiistai 20. toukokuuta 2014

Koiran viilentäminen - 10 vinkkiä kesäksi

Huh hellettä! Kesä tuli, joten koiralle viilennysvinkkejä luvassa. Näitä voi myös mahdollisesti soveltaa muihin karvakorviin - tapauskohtaisesti ja omalla vastuulla (hamsteri tuskin diggaa kylmäkallesta ja se saattaa olla sille jopa vaarallista!).

Nelli & Neo (RIP) viilentelemässä sadettajan alla
Koska kesä saapui kuin taikaiskusta heti räntäsateiden ja rae-kuurojen ihmeellisen kombinaation saattelemana, haluan kaivaa teille esille linkin viime syksyiseen tekstiini koiranviilennysvinkeistä. Sen lisäksi luvassa on myös 7 kappaletta uusia vinkkejä!

Viilennystä karvakorvalle

Yläpuolella olevassa linkissä on esitelty vinkit 1-3 tarkemmin sekä siellä myös pidempi video Nellin kesänorppailusta.



Lämpöhalvaus ennaltaehkäistävä

Jokaisen koiranomistajan on jälleen oltava tarkkoina, ettei lämpöhalvaus pääse yllättämään paahteisessa kelissä. Lenkkeily tulisi sijoittaa aamuun tai iltaan, jolloin lämpötila ei ole niin korkea. Hyvää hyötyliikuntaa on myös uittaminen luonnonvesissä vaikkapa lenkkeilyn yhteydessä!

Koiraa ei missään nimessä saa jättää kuumaan autoon tai aurinkoiselle paikalle vailla mahdollisuutta vetäytyä varjoon! Vaikka tästä asiasta muistutettaisiin koko ajan, kuitenkin kauppareissuilla näkee yksin autossa olevia koiria, joiden omistaja vain "käy nopeesti" kaupassa. Entä jos hän saa sairaskohtauksen? Entä jos jonon tai teknisen vian takia käynti kestää oletettua kauemmin?

Ei, ei ja ei! Vaikka autossa olisi ilmastointi, se lakkaa toimimasta kun virrat sammutetaan. Lämpötila tällöin nousee todella nopeasti auton sisällä vaaralliseksi karvakavereille! Puhumattakaan autoista, joissa ilmastointia ei ole. Ikkunan avaaminen raolleen yli 30 asteisessa kelissä ei paljon auta viilennykseen!

Lisätietoa lämpöhalvauksesta ja ensiavusta siihen!

10 vinkkiä coolimpaan kesään


Vinkit aiemmasta tekstistäni:

1. Rakennuspalju uima-altaaksi koiralle


2. Sadettaja antaa helpotusta helteeseen


3. Jääkimpale, jossa koiran nameja sisällä


Ja sitten pääsemmekin uusien vinkkien pariin:

4. Viilennysloimi koiralle

Käsityötaitoiset ompelevat itse manttelimallisen koiranvaatteen vaikkapa vanhasta pyyhkeestä. Kun se kastellaan läpimäräksi viileällä vedellä ja puetaan koiralle ylle, se viilentää mainiosti lenkillä tai pihaleikeissä. Jos aika ei riitä itse näpräilyyn, näitä saa ostettua valmiinakin - googleta sanalla "viilennysloimi", niin pääseepi tutustumaan valikoimaan.

5. Kylmäkallet petiin

Hyvin varustetuista kaupoista voi ostaa lättäniä kylmäkalleja, jotka on tarkoitettu kylmälaukun pohjalle. Kääri tällaisia koiran loikoilupaikalla olevan pyyhkeen tai peiton sisään, niin wuffe saa nautiskella kylmäkallen viileydestä. Perinteiset kylmäkallet käyvät myös, joskin ne joutuu sijoittelemaan pedin reunoille mukavan asennon takaamiseksi.

Huom! Älä jätä koiraa vahtimatta. Koira ei saa kaivella peiton sisältä kylmäkalleja saati pureskella niitä! Tässä on siis oltava silmä tarkkana viereisessä lepotuolissa.

6. Jääpaloja juomaveteen

Juomavesi helteellä on tietenkin välttämättömyys, mutta se toimii myös kehon sisäisenä viilentäjänä. Heitä siis juoaveden joukkoon jääpaloja, jotta tarjolla on aina kylmää vettä lemmikin nautittavaksi. Jos wuffe kummaksuu kylmää drinkkiä, kannattaa pitää vaihtoehtoinen juoma-astia vieressä, jotta saatavilla on myös tuttua huoneenlämpöistä vettä.

7. Makuualusta märäksi

Jos koiran oleskelee laatoitetussa huoneessa tai perheen kanssa ulkosalla, laita sille terassin kulmaan varjoon tai kylppärin lattialle kasteltu pyyhe makuupaikaksi. Hienohelmaisimmatkin koirat menevät märälle paikalle makaamaan, kun tulee tarpeeksi kuuma. Mikäli Prinsessa tai Prinssi ei suostu hipiäänsä altistamaan märälle alustalle, hoida viilennys hänen puolestaan esimerkiksi:

8. Suihkulla pikaviilennystä

Käytä koira viileässä suihkussa, mutta älä kuivaa sitä. Ota mukaan pihaleikkeihin. Suurin lämpöenergia kuluu näin koiran kuivumiseen ja samalla viilentää koiraa.

Lenkille mukaan sopii jäävedellä täytetty suihkupullo, suihkauta sillä koiran reisien sisäpinnat sekä kaula, joissa sijaitsee suurimmat verisuonet.


9. Viilennyshifistelyvälineet

Myynnissä on useita aiheeseen liittyviä varusteita, joita voi ostaa edullisesti tai kalliisti erikoisliikkeistä. Omakohtaista kokemusta minulla on mm. viilennyspannasta, joka kastellaan. Pannassa olevat kiteet keräävät vettä ja viilentävät sitten koiran kaulaa. Mielestäni kuitenkin pannan teho oli mitätön hintaansa nähden. Saman asian olisi ajanut kasteltu huivi kaulaan laitettuna.

Myynnissä on myös esimerkiksi viilennysalustoja, mutta näiden toimivuudesta minulla ei ole kokemusta. Saattaisi kyllä olla varteenotettava hankinta aktiiviselle harrastajalle tai paljon koiran kanssa matkustavalle, kotioloissa kyllä pärjää ilmankin.

10. Häkkituuletin

Jos koira oleskelee paljon häkissä autossa tai harrastuksissa odotteluaikana, kannattaa hankkia tuuletin. Häkkituuletin lisää ilman virtausta ja vaihtuvuutta ja siten viilentää koiraa. Häkkituuletin yksin ei ole tarpeeksi tehokas vaihtoehto todella koville helteille, mutta yhdistettynä muihin viilennyskeinoihin se antaa oivan lisä-avun. Tuulettimia saa myös lämpötilamittarilla varustettuna, mikä on oiva lisä koiran oloskelutilojen tarkkailuun.


Ihanaa kesää kaikille karvaisille ja karvattomille! 
Muistakaa suojata koira myös auringolta, jottei iho kärähdä.


Kiitos vierailustasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti