Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

lauantai 3. toukokuuta 2014

Ajastettu sähköposti pelastaa aikarasismin kynsistä

Ihmettelin ääneen läheisilleni, kun en saanut vastausta erääseen lähettämääni sähköpostiviestiin. Eräs heistä loi minuun pitkän katseen ja kysyi: "Lähetitkö viestin yöllä?".
Jep, lähetin. Ajattelin, ettei sillä ole merkitystä. Mutta taitaa sillä olla.

Vartti aikaa lähettää uskottava sähköposti. Vieläkö ehtii oikolukea sen ja kaikki liitteet? 

Lähettämäni viesti liittyi työnhakuuni ja halusin reagoida vastapuolen lähettämään viestiin nopeasti. Halusin vastaukseni ja lähettämäni liitteiden olevan vastaanottajalla heti aamusta hänen työpäivänsä alkaessa ja aiemmin päivällä minulla ei ollut mahdollisuutta olla koneella. Lisäksi tiesin, etten heti aamustakaan pääsisi tietokoneen ääreen, joten tämä oli kätevin vaihtoehto sillä hetkellä. Viestin huolitteluun kului aikaa, koska halusin varmistaa, ettei joukossa ole yhtäkään virhelyöntiä. Olipas siitä paljon hyötyä!

Ajastettu sähköposti ratkaisisi ongelman

Olen tuosta tapauksesta lähtien etsiskellyt kätevää työkalua sähköpostiviestinnän tueksi, sillä usein olisi tarvetta lähettää ajastettuja viestejä heti lähtevien sijaan. Etenkin työelämään liittyvien viestien ajastustoiminnosta olisi konkreettista hyötyä, sillä normaalista poikkeava aikaleima saattaa aiheuttaa viestin saajassa "liian-vilkkaan-mielikuvituksen"-syndrooman, sillä viestin lähettäjää ei tunne entuudestaan. Esimerkiksi rekrytoija saattaisi kummastella keskellä viikonloppuyötä tullutta työhakemusta ja kipata sen suoraan roskakoriin edes lukematta sitä!

Toimistoaika ei ole ainoa oikea

Yhteiskuntamme pyörii pitkälti "virastoaikaisessa" aikakuplassa, jossa vielä lomakaudetkin lamauttavat yritykset horrostilaan - esimerkiksi kesän tullen. Alati muuttuva työelämä kuitenkin tarvitsisi joustavuutta ja ymmärrystä aikataulutuksen suhteen, sillä tulevaisuudessa vuorotyökin saattaa yleistyä täysin uusilla aloilla. Lisäksi sosiaalisen median tuomat mahdollisuudet työ- ja yritysmaailmassa edellyttävät, että asioihin reagoidaan nopealla rytmillä kellonajasta riippumatta. Ainakin mikäli halutaan erottua muista.

Joidenkin ihmisten luontainen rytmi sopii työntekoon yöllä. Omasta kokemuksesta tiedän, että yötyötä tekevän ihmisen arkirytmi kääntyy päälaelleen. Yötyöläinen nukkuu päivällä, kun pääosa yhteiskunnasta on hereillä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei henkilö välttämättä ole toimistoaikaan puhelimitse tavoitettavissa, hän ei pääse heti noutamaan postipakettia konttorin aukioloaikoina tai hänen lähettämänsä sähköposti saattaa tulla kummalliseen aikaan - yöllä.

Toimistoajasta poikkeavaan viestittelyyn sisältyy aina riski

Perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 22:45 Noora tai Niko Normaali on saunassa virvoitusjuoma kourassa valmistautumassa viikonlopun rientoihin. Vuorotyötä tekevä yövuorolainen saattaa samaan aikaan istua duunipaikan parkkipaikalla ja lähettää tärkeän sähköpostin älypuhelimellaan nopeasti ennen oman työvuoronsa alkua, jotta se ehtisi perille säädetyssä aikarajassa.

Tuntematon vastaanottaja saattaa tulkita viestin lähetysajankohdan väärin. Jos hän ei tiedä henkilön vuorotyöstä tai muusta arjesta, hän saattaa tehdä mitä hurjimpia oletuksia. Etenkin viikonloppuöisin lähetetyt viestit kuuluvat tähän riskiryhmään.

Toivon olevani väärässä, mutta tämä on täysin mahdollista: toimistoaikaan työskentelevä vastaanottaja nyrpistää nenäänsä myöhäisillassa tulleelle sähköpostille miettien, että sen lähettäjä on kännissä, uniongelmainen tai muuten arveluttava tapaus - muutenhan hän lähettäisi viestin "normaaliaikaan". Klik vaan ja viesti on kätevästi siirretty roskakoriin.

Vastaanottaja ei tiedä sitä, että viesti on voitu lähettää vaikkapa rankan iltavuoron jälkeen, kun vihdoin on hetki aikaa koota ajatuksensa viestiin. Tai sitä, että viesti on voitu lähettää vasta kun sairas lapsi on saatu yöunille (sillä päiväsaikaan koneelle ei välttämättä pääse lainkaan). Tai sitä, että koiravanhus saattaa vaatia yhtä ylimääräistä ulkoilua keskellä yötä ja uni ei tulekaan silmään heti sen jälkeen omistajalle, vaikka koira kuorsaakin jo omassa pedissään.

Vastaanottajan ei tarvitsekaan tietää syitä viestin aikaleimalle, mutta ennakkoluulot ja tuomitseminen viestin lähetysajankohdan takia ei ole sallittavaa. Se on aikarasismia.

Auttaako bumerangi ongelmaan?

Löysin Googlen G-mailiin asennettavan lisäosan - Boomerangin - jonka pitäisi pystyä siihen, mitä haluan. Sen pitäisi pystyä lähettämään viestini valittuna ajankohtana, vaikken itse pääsisi sillä hetkellä koneelle. Sen pitäisi pystyä siihen, mihin en itse aina pysty - lähettämään tärkeät mailit toimistoaikaan!

Olen vasta asentanut sovelluksen ja nyt alkaa ahkera testailu. En koskaan luota mihinkään sovellukseen välittömästi, vaikka esittelyteksti olisi kuinka upea tai laadittu esittelyvideo kuinka ihana, kätevä ja helppo - kuin ostosTV:ssä konsanaan. Arvostaisinkin kommentteja, mikäli joku muu on tutustunut tähän gmailin lisäosaan ja käyttänyt viestien ajastusominaisuutta onnistuneesti.

Ensimmäinen testiviesti ainakin onnistui. Ikäväkseni on kuitenkin todettava, että jenkkipohjainen sovellus ei ihan suoraan istu suomalaiseen käyttöympäristöön. On huomioitava esimerkiksi kellonajoissa päivän jaottelu AM ja PM muotoon. Jos tämän mokaa (50% mahdollisuus), viesti lähtee jälleen epäilyttävään aikaan! Kello 14:00 on eri asia kuin 02:00. Lisäksi muuten suomeksi oleva G-mailini sai nyt kaverikseen englanniksi olevia osioita, joiden käyttö on tottuneelle kyllä helppoa, mutta esimerkiksi kieltä osaamattomille ei.

Kun kilpailu työmarkkinoilla on kovaa, muodostuu pienistäkin asioista suuria. Jos sovellus toimii, pääsen takaisin samalle viivalle muiden työnhakijoiden kanssa ja eroon aikarasismista
- kellonajasta riippumatta.



---
Kiitos vierailustasi <3

Ps. Katsohan tämän viestin lähetysaikaa. Aloitin kirjoittamisen lapsen päiväuniaikaan kello 12-13, mutta en tuolloin ehtinyt viimeistelemään julkaisua. Palasin koneelle kello 21 lapsen mentyä nukkumaan touhukkaan ja aktiivisen perheillan jälkeen ja nyt viesti vasta pääsee julkaisuun.

Olisin voinut tämänkin ajastaa parempaan ajankohtaan, mutta en halua. Ei minun tarvitse, koska lukijoideni joukossa tuskin on yhtäkään aikarasistia. Hyvää yötä siis Ihanat <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti