Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Lasipurkit hyötykäyttöön - 10 vinkkiä

Kaikenlaisia vaihtoehtoja työkoiran koulutuksesta discon kautta puutarhahommiin ja sisustukseen. Lasipurkkeja kertyy nurkkiin paljon ja etenkin lapsiperheissä kaapit ja keräysastiat tursuavat vauvanruokapurkkeja. Lasinkeräyspiste on passeli paikka tyhjille lasipurkeille, mutta niillä voi tehdä paljon muutakin!

Lasipurkissa on kätevä säilyttää esimerkiksi leivonnassa käytettävien aromiaineiden putkiloita.
Tämä purnukka sai osakseen pikatuunauksen: servetistä leikattu ympyrä on kiinnitetty purkin päälle hiuslenksulla.


1. Koiran koulutus 

Etenkin työkoirien hajutyöskentelykoulutukseen sekä tunnistustreeneihin sopivat pienet lasipurkit loistavasti! Esimerkiksi staffordshirenbullterrieri Pipo koulutetaan hypokoiraksi muun muassa lasipurkkien avulla, joihin on laitettu hajulappuja. Koulutusta varten perheen diabeetikko on hengitellyt eri sideharsolappuihin verensokerin ollessa alhainen sekä sen ollessa normaali ja hypokoiran tehtävänä on erottaa nämä hajut toisistaan.

Näin koira voidaan kouluttaa reagoimaan diabeetikon alhaiseen verensokeriin. Etenkin diabeetikkolapsen kohdalla muistutus välipalan nauttimisesta verensokerin laskiessa on äärimmäisen tärkeää, sillä liian alhainen verensokeri voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kooman ja jopa kuoleman. Avustajakoirien lailla hypokoirakin on siis arjensankari, joka toiminnallaan voi pelastaa diabeetikon hengen!

2.  Askartele miniakvaario lapsen kanssa

Hauskaa puuhastelua lasten kanssa vaikkapa sadepäivän varalle ja lopputuloksesta syntyy esimerkiksi lastenhuoneeseen ihana ja itse tehty sisustuselementti. Tämä on tarkoitettu vain katseltavaksi, sillä lapsi saattaa hajoittaa purkin leikeissään!

3. Pistokkaiden juurrutus

Aloitteleva hortonomi voi kopioda kasvejaan juurruttamalla pistokkaita lasipurkissa, johon on laitettu vettä. Ainakin yrttisuosikki basilika sekä huonekasveista kiinanruusu kasvattavat juuret vesipurkissa lilluttuaan ja tämän jälkeen ne voi iskeä multaan jatkamaan kasvuaan.

Hiusasioissa juurikasvu on kauhistus, mutta tässä rakas basilikani yrittää kasvatella juuriaan lasipurkissa.

4. Lastenjuhliin bilevalo 

Tee paperiin kuvioita leikkaamalla saksilla tai kuvioleikkureilla. Aseta paperi lasipurkin sisälle purkin reunoja myötäillen. Vie ipanalauma pimeään huoneeseen ja osoita taskulampulla avoimen purkin sisään ja suuntaa purkin pohja ylöspäin. Laita Robinin "Boom Kah" soimaan ja aloittakaa villi disco kattoon ja seiniin heijastuvan valoshown alla!

5. Herkkupurkki

Miksi karkkipäivänä pitäisi olla karkkipussi? Jos perheessä vietetään karkkipäivää, pieneen "pilttipurkkiin" voi kivasti laittaa muutaman namin eri pusseista lapsukaisille. Jokainen voi koristella oman purkkinsa haluamallaan tavalla ja vanhemmat jakavat karkkipurkit sitten pienokaisilleen valitsemanaan ajankohtana.

Näin vältytään kaupan jumbokokoisilta karkkipusseilta ja lapset nameja vain kohtuudella karkkipäivänä. On suuri ero siinä syökö leikki-ikäinen tai esimurrosiässä oleva koululainen muutaman namin vai yhden pussin (pahimmillaan sen 400g) karamellejä.

Meillä purkkiin päätyy rusinoita, kuivattuja hedelmiä ja muroja, sillä arkemme on aika lailla karkkivapaata muutamia poikkeuksia (juhlat) lukuunottamatta. Iloinen purkki täynnä yllätysherkkuja tuntuu lapsesta jännittävältä ja purkin koristelukin on hauskaa puuhaa.

Huom! Älä jätä lasta valvomatta purkin kanssa, sillä se voi mennä rikki! Kaada vaikkapa sisältö hetken ihastelun jälkeen turvallisempaan (särkymättömään) astiaan, jota taaperokaan ei saa heittämällä rikottua.

6. Säilytys- ja lajitteluastia

Meillä lasipurkeissa on esimerkiksi xylitol-tabletit, itse tehdyt mausteöljyt sekä ruuvit, leivonta-aromit ja paidan napit. Ompeluihmiselle "pilttipurkkiin" rakentuu hieno neulatyyny: vanua tai kangasriekaleita laitetaan kauniin kankaan sisälle ja se sujautetaan purkin pohjalle. Nuppineulat tökitään pystyyn pehmusteeseen ja kansi laitetaan kiinni. Lapsiturvallinen ja esteettisesti upea tapa pitää tallessa neulat!

7. Kukkaruukku taimen alkutaipaleelle

Istutuspurkkeja myydään kaupassa jos jonkinlaisia, mutta mitenkäs olisi konepestävät pikkuiset lasipurnukat, joissa taimi saisi kivan spurtin kasvulleen? Samalla voitte seurata koko perheen voimin juurakon kiemurtelua purnukassa ja jonkin ajan kuluttua siirtää kasvin suurempaan astiaan. Nappaa kaupasta mukaan myös purkeille tarkoitettu pahvilaatikko, niin saat liikuteltua taimitarhaasi kätevästi sisään ja ulos karaisuvaiheessa.

8. Suojapurkki tuhoeläimiltä ja kosteudelta

Esimerkiksi piharakennuksessa tai saunatuvalla säilyy sokerikin muurahaisten ulottumattomissa helposti ja näppärästi sekä tulitikutkin pysyvät raapaisukuivana kosteammissakin olosuhteissa. Tee-se-itse-tyypit voivat tuunata tulitikkupurkin eli kannen sisäpuolelle liimata palasen raapaisupintaa ja asetella tikut kauniisti purkkiin esille - näin saat saunatuvalle loistavasti aiheeseen sopivan ja käytännöllisen sisustusesineen!

9. Itsetehtyjen kauneustuotteiden säilytys

Itse tehty kasvonaamio tai karvanpoistoon tarkoitettu sokerointimassa säilyy jonkin aikaa lasipurkissa. Seoksen säilyvyys riippuu kuitenkin käytetyistä raaka-aineista eli tolkuttoman pitkiä aikoja ei kannata itsetehtyjä tahnoja varastoida. Kuitenkin ulkoiseen käyttöön tarkoitettujen mömmöjen kanssa voi olla rennommin säilyvyyden suhteen kuin syötäväksi tarkoitettujen sörsseleiden kanssa.

10. Juhlavieraille muisto osallistumisesta

Häiden tai muiden juhlien vieraita voi muistaa pienellä lahjalla, joka annetaan kauniisti koristellussa lasipurkissa. Häämuisto näyttää arvokkaalta pienessä lasipurkissa, jossa on vaikkapa kimalteella koristeltu kansi, eikä se pääse keräämään pölyä kirjahyllyssä.

Lasipurkkiin voi myös sujauttaa valokuvan vaikkapa naamiaisten vieraista upeissa rooliasuissaan pienen muistolauselman tai kiitos-runon kera (tosin tämä edellyttää polaroid-kameraa tai nopeaa ja näppärää tulostusvastaavaksi nimettyä henkilöä juhlissa).

Sitten vain ideoimaan lisää uusia käyttötarkoituksia, jotka sopivat omaan arkeen ja elämäntilanteeseen. Mutta älkää tuunaatko pilttipurkeista tuikkulyhtyjä! Ne eivät ole turvallisia ja saattavat aiheuttaa tulipalon. Ellei niissä sitten käytä paristokäyttöistä tuikkua aidon sijaan. Mutta se taas on sama kuin laittaisi grilliin sisäfilepihvin sijasta rusinan.


---
Kiitos vierailustasi <3

* * *
Lähteet ja lisätietoja:
Pipo-koirasta kasvaa diabeetikon turvamies , artikkeli Vantaan Sanomien nettisivuilla, luettu 24.
4.2014 (artikkeli julkaistu 20.1.2014)
Hypokoira ry: http://www.hypokoira.fi/fin/alku/ , luettu 24.4.2014
Puutarha.net: http://puutarha.net/artikkelit/1140/pistokkaiden_juurrutus.htm , luettu 24.4.2014
Luovasti.com: Askartele akvaario alaikäiselle ahvenfarmarille
Luovasti.com: Arjen sankari: avustajakoira Ville
Yhteishyvän websivusto: Kynttilät ja turvallisuus , luettu 24.4.2014
Ylen Olotila-sivusto: Taimien karaisun ABC , luettu 24.4.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti