Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

lauantai 30. elokuuta 2014

Somekoukku tyrmää maalaisjärjen, täältä ohjeet vastaiskuun!

Yhä useammin seikkailu sosiaalisen median kanavissa tuo näkökenttään jotain omituista, kyseenalaista tai arvelluttavaa. Järki ilmeisimmin lamaantuu joillain ihmisillä ärsyketulvasta ja julki pääsee aivottomia ajatelmia tai vellihousuvirkkeitä. Ohessa koottuna muutamia some-mokia, joihin en enää ikinä haluaisi törmätä. Lista on laadittu tositapahtumien pohjalta uutisvirrasta.

Älä päästä sammakoita someen :)


Vältä ainakin näitä mokia:

1. Kuolemaan tai sairaalaan johtanut selfien kuvaamisyritys

Olisihan se tyylikästä saada hautakiveen asiallinen muistokirjoitus, eikä esimerkiksi "Siirtyi ajasta ikuisuuteen ottaessaan itsestään pärstäkuvaa". Ei, tällaista ei pitäisi tapahtua lainkaan!

2. Asiakkaiden arvosteleminen (työntekijä)

Profiilitietoihin on tunnollisesti päivitetty kaikki tiedot duunipaikasta lempipokemoniin. Mistä ihmeen syystä kuitenkin tuntuu ihan järkevältä arvostella asiakkaita julkisesti? Jokin hälytyskello pitäisi pärähtää soimaan ja lujaa.

3. Muiden syyttely omasta virheestä (yrittäjä)

Jos mokaat, myönnä se ja pyydä anteeksi. Muita mollaava stressaantuneen pienyrittäjän näpyttelemä tunteenpurkaus ei ikinä saisi saada minkäänlaista somenäkyvyyttä! Syyttämällä muita omasta virheestään antaa huonon kuvan itsestään ja yrityksestään. Jokainen mokaa joskus, mutta ratkaisevaa on se, miten asian hoitaa tyylikkäästi ilman lisävaurioita loppuun asti.

4. Kuvamoka 1 (automaattinen jako tai liikaa jakava ihmistyyppi)

Jep, asetukset automaattiseen kuvien jakoon kannattaa poistaa heti. Mieti itse, haluatko kaiken kansan nähtäväksi vaikkapa vahinkolaukauksen peräpukamareseptistäsi tai sinapinkeltaisista tukisukkahousuista, joihin upposi puolen kuun palkka. Minä en ainakaan sellaisiin halua törmätä surffailun lomassa. Liikaa tietoa on liikaa tietoa - vahinko tai ei.
Sotu-kannattaa rajata pois röntgenkuvista, joissa vammojaan havainnollistaa. Sama juttu koskee myös esimerkiksi uuden passin saapumisesta kertovaa kuvapäivitystä tai masumadosta otettua ultraäänikuvaa. Ihan vaan mahdollisten väärinkäytösten eliminoimiseksi!

5. Kuvamoka 2 (Liikaa paljastava kuva tai video)

Katsopa vielä kerran suurella näytöllä kuva, jonka aiot julkaista. Takana olevasta peilistä vilkkuvat karvaiset kankut tai videopuheluna suoritetun työhaastattelun jälkeinen vahinkovilautus aluspöksysillään saattaa tehdä särön muuten (lähes) vakuuttavaan ensivaikutelmaan.

Jokainen voi miettiä tahollaan, että olisiko jossain kohti voinut uhrata sen 30 sekuntia housujen pukemiseen ennen selfietä tai videomiitinkiä.

Ota opiksi!

Pikaohjeet tiivistetysti menisivät osimoilleen näin:
- Ota selfiet vain turvallisissa olosuhteissa.
- Älä arvostele muita pahantahtoisesti. Pätee somen lisäksi myös offline-tilaan eli tosielämään!
- Älä syytä syyttömiä.
- Pidä kuvatessasi ja videomiitingeissä vaatteet päällä, jollet halua päätyä puolinakuna viraali-ilmiöksi
- Varjele yksityisyyttä. Piilota sosiaaliturvatunnukset ja muut henkilökohtaiset tiedot julkaisuista.
- Käyttäydy fiksusti ja kanna vastuu julkaisemastasi sisällöstä
- Säädä näkyvyyttä asetuksista sekä vaadi hyväksyttäväksi kaikki sinusta tai alaikäisistä perheenjäsenistä julkaistavat kuvat. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että myös jollain 1567 facebook-kaveristasi saattaa ilmetä joskus hetkellinen sometiltti.
- Muista aina, että some-palvelun päivittyessä uuteen versioon myös yksityisyysasetukset saattavat muuttua.

Onko kukaan muu törmännyt vastaavanlaisiin lipsahduksiin surffailuillaan?

Kiitos vierailustasi!
Sukkelletaanko syvemmälle someen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti