Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

tiistai 12. elokuuta 2014

Säästä rahaa ja aikaa: 3 ruokaa samalla kokkauksella

Tekemällä useamman ruokalajin saatavilla olevista raaka-aineista ja samalla kerralla säästyy rahaa, sähköä ja ennen kaikkea aikaa! Lisäksi ruokahävikki vähenee huomattavasti, ihannetilanteessa jopa poistuu kokonaan!


Siellä ne kypsyy sulassa sovussa (2a+b & 3).
Sapuska 1 oli tässä vaiheessa jo syöty ;)

Elintarvikkeiden suuret pakkauskoot ovat hankalia yksineläjille. Myos perheellisille tulee hieman aivojumppaa, jos poikkeuksellisesti vain osa porukasta on ruokapöydän ääressä. Mikäli ruokaa ei halua pakastaa, kokeile seuraavaa vinkkiä!

Pienillä muutoksilla sama kastike taipuu useaan pääruokaan. Ohessa äidin ja 2,5-vuotiaan tyttären viikonloppumenu, joka valmistui seuraavista raaka-aineista (mitat suuntaa antavia):

700 g Sika-nautajauhelihaa
1kpl Kesäkurpitsa
1 kpl Sipuli
1 kpl Valkosipuli (solo)
500g Tomaattimurskaa
2 dl Kermaa
1dl Maitoa
200g Olympia-sulatejuustoa
1 kpl Paprika
Reilusti juustoraastetta
(Pieni loraus sweetchilikastiketta)
Öljyä paistamiseen
Täysjyvälasagnelevyjä
Täysjyväpastaa (Nalle-kuvioinen on tytön suosikki)

Mausteeksi: Musta- ja valkopippuri, suola, oregano

Laita uuni lämpiämään 200 -asteeseen.

Sapuska 1: Pasta Bolognese

Keitä pasta ohjeen mukaan. Paista koko jauheliha suuressa paistinpannussa tilkassa öljyä. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Kun liha on ruskistunut, lisää joukkoon tomaattimurska ja anna kastikkeen kiehua kasaan. Lisää oregano ja tarkista maku. Heittele joukkoon muita mausteita makusi mukaan, jos kaipaat eksoottisempaa säväystä makunystyröillesi.

Nauti reilu annos pastaa ja kastiketta juustoraasteen kera. Ylijäänyt kastike käytetään ruokiin 2 ja 3.

Sapuska 2a Lasagne ja 2b Lasagne (Gluteeniton, vähähiilihydraattinen)

Laita kattilaan kunnon kermaa ja punaista maitoa. Lisää joukkoon noin 100g Olympia-sulatejuustoa sekä mausta valkopippurilla. Anna juustojen sulaa hiljalleen ja keitä kastiketta kasaan jatkuvasti sekoittaen. Leikkaa puolikas kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi.

Lado kahteen pieneen uunivuokaan vuorotellen jauhelihakastiketta, kermajuustokastiketta. Tämän jälkeen laita kerros täysjyvälasagnelevyjä (2a) tai kesäkurpitsa viipaleita (2b). Toista niin monta kertaa, kunnes vuoka on täynnä. Ripottele molempiin päälle reilusti juustoraastetta.

Laita 200 -asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi ja sen jälkeen jätä vielä jälkilämmölle hautumaan. Jäljelle jäänyt jauhelihakastike saa vielä yhden uuden muodon sapuskassa numero 3.

Huom! Lasagne 2b on ehkä totuttua hieman nesterikkaampi, mutta oikein maukas silti.

Sapuska 3: Täytetyt paprikat (Gluteeniton, vähähiilihydraattinen)

Paistinpannun pohjalle jääneen jauhelihakastikejämän kaveriksi lisätään loput kesäkurpitsasta kuutioituna ja paistellaan miedolla lämmöllä hetki. Joukkoon lisätään loppu (100g) Olympia-juustosta sekä mahdolliset jämät kermajuustokastikkeesta. Joukkoon loraus sweetchili-kastiketta ja jätetään hautumaan.

Pese paprika ja halkaise se kahteen osaan. Poista kanta, siemenet ja valkoiset sisäosat. Aseta paprikat vuokaan ja täytä ne pannuun ilmestyneellä seoksella. Päälle reippaasti juustoraastetta ja lykkää lasagnevuokien kanssa uuniin.

Täytettä jäi vielä vaikkapa munakkaan väliin tai lämpimän voileivän päälle.

Käytä luovuutta - ja jämiä!

Näitä reseptejä muuntelemalla saat jääkaapin periltä hyödynnettyä kätevästi erilaisia elintarvikejämiä. Esimerkiksi porkkanaraastetta tai hieman yliaikaiset tomaatit viipaleina voi myös törkätä lasagneen. Paprikan täytettä taas voi jatkaa vaikkapa fetalla tai ananaspaloilla, jos niitä sattuu löytymään kotoota. 

Pääruuat ovat maukkaita ja täyttäviä juustojen ja kerman ansiosta, joten annoskoko on normaalia pienempi. Näiden kaveriksi sopii upeasti raikas salaatti vitamiineja tuomaan. 

Huomioi kuitenkin, että jos oikeasti noudatat erikoisruokavaliota (esim. gluteeniton tai vhh) on sinun vielä tarkistettava jokaisen käyttämäsi tuotteen tuoteseloste (niistä saattaa löytyä vaikka mitä yllätyksiä välillä!).

Minimoi siis ruokahukka ja kokkaa luovasti perustarvikkeista!

Tutustu myös kämmäilevän kotikokin salaisiin aseisiin julkaisussa
"Aliarvostetut pikaruoat - vinkkejä kotikokille" [19.6.2014]

Hyviä hetkiä maukkaan peruspöperön parissa!

SoMe-koordinaatit täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti