Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Valokeila suunnattu väärin

Ilkivallan tekijät käännytetään torjumaan kiusaamista, uutisoi Iltalehti tänään. Sarasvuo pääsi sopuun häntä ja hänen omaisuuttaan terrorisoineiden huligaanien kanssa. Valitettavasti en päässyt tarkastelemaan tarinaa kokonaisuudessaan, sillä tärkeimmät kohdat oli salakavalasti sullottu nettilehden maksulliseen osioon.

Ollaanko nyt oikeilla jäljillä?

Sarasvuon ajatusmalli on teoriassa käyttökelpoinen ja sen tarkoitus on kaiketi jalomielinen. Esimerkillään hän näyttää vaihtoehdon perinteiselle rikoksenkäsittelykoneistolle ja samaan aikaan kylpee medialoisteessa. Neuvottelutaidoista ja luovuudesta plussaa hänelle. Anteeksianto on hyve sekä kostoajattelun hautaaminen saunan taakse on aina ihailtavaa.

Diili vaikuttaa päällisin puolin hyvältä, mutta katkotaanko tässä nyt kasvatukselta runkoa? On hankala arvioida sopimuksen seurauksia tuntematta tarkkaa toteuttamismallia käytännössä.

Osittain tässä toitotetaan viestiä, että tee rikos niin tehdään diili. Ongelmakäytökseen taipuvaisten nuorten patoutunut energia ohjataan näennäisesti yhteiskunnan hyväksi, mutta kuka heidän käyttäytymistään valvoo? Ilmassa leijuu enemmän riskitekijöitä kuin keskiyöllä lepakoita.



Kiusattujen puolelle asettumisen pitäisi olla uusi trendi

"Pojat käyvät keskusteluja ja raportoivat Sarasvuolle sosiaalisesta mediasta, koulusta ja kaveripiiristä paljastamastaan kiusaamisesta sekä toimenpiteistään sen lopettamiseksi.
- Tarkoitus on mennä kiusatun puolelle ja rinnalle. Sopimus oli ehtona sille, että minä ja perheemme luovumme poikia vastaan meneillään olevasta rikosprosessista ja vaatimuksista."
Jari Sarasvuo kertoo Iltalehdelle
Koska kiusaaminen arpeuttaa lasten ja nuorten sielun, pitäisi kiusattujen puolustamisen olla uusi trendi. Sen iskostaminen ihmisalkuihin pitäisi aloittaa jo synnytyssairaalasta ja jatkaa systemaattisesti aikuisuuteen asti. Kierrätysastiaan on heitettävä ennakkoasenteet siitä, etteivät ulkopuoliset saisi puuttua "meidän Minna-Jalmarin" kasvatukseen. Kuitenkin jokaisen ihmisen velvollisuutena näkisin sen, että kiusaamista havaitessaan toiminta keskeytetään ja siihen puututaan rakentavasti. 

Kävijämäärä-ähkyyn ja nuorten ihailuun hukkuvat bloggarit voisivatkin aloittaa uuden trendin. Kampanjointi kiusaamista vastaan saisi nuoret liikkeelle somen kautta. Toivottavasti jokainen kiusaamiseen osallistunut tuntee piston sisäelimissään, sillä kiusaamisella voi aiheuttaa uhrille vuosikausia kestävät traumat, joista toipuminen on hidas ja vaikea prosessi. 

Median huomiota ohjaillaan - mutta minne?

Mitkä ikinä olivatkaan motiivit Sarasvuon ja ilkivaltaa harrastaneiden sopimuksen aikaansaamiseksi, on kyseenalaista piilottaa yksityiskohdat maksullisten palveluiden taakse. Vaikka onkin kyse lehtibisneksestä ja myynnistä, tässä annetaan kuvaa Pyhimyksestä ja samalla blokataan tärkeää tietoa suurelta ihmisjoukolta. Jos tässä oikeasti rakennettaisiin uutta toimintamallia kiusaamisen ehkäisemiseksi, valokeila pitäisi kääntää yksittäisestä henkilöstä itse ongelmaan ja sen ratkaisuun. Ja ennen kaikkea kaikkien nähtäville.

Positiivista on, että kiusaaminen ja siihen puuttuminen nostetaan mediaan esille. Kuitenkaan raportointi somessa yksityishenkilölle ei ole mikään rangaistus ongelmakäytökselle. Myös konkreettisia toimia kiusaamisen ehkäisemiseksi on tapahduttava. Kyseenalaista tässä ratkaisumallissa on myös roikottaa ihmisiä vuosikausia kiitollisuudenvelassa ilkivallan uhrille, joka ei nostanutkaan syytettä.



Lähellä olevat kiusatun tukena

Kaikkien tulisi kiinnittää huomiota siihen, että kiusatuksi joutuneella olisi mahdollisimman matala kynnys kertoa asiasta. Ohessa muutamia vinkkejä kiusaamisen kohteeksi joutuneille nuorille. Vinkit ovat MLL:n sivuilta.

  • "Etsi läheltäsi yksi aikuinen, johon luotat. Isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, vahtimestari, naapuri, terveydenhoitaja, ruokalan täti, valmentaja.
  • Kerro ihan rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua. Voisitko ottaa kaverisi tai vaikkapa tukioppilaan mukaan?
  • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita lappunen, sähköposti tai tekstiviesti.
  • Kuka luokkakaverisi voisi olla puolustajasi, kelle voisit puhua? Koulusi tukioppilaat ovat myös sitä varten, että heille voi kertoa asiasta."
Tietopaketti kiusaamisesta ja sen ehkäisystä MLL-sivuilta.

Kotikasvatuksella tärkeä rooli

Jotta kiusaamista voidaan ehkäistä kotikasvatuksen avulla, kannattaa vanhempien tutustua seuraaviin ohjeisiin (Lähde: MLL vanhempainnetti):


"Ehkäise koulukiusaamista

  • Keskustele kiusaamisesta lapsesi kanssa, vaikka asia ei koskettaisikaan perhettänne juuri nyt.
  • Kerro lapsellesi, että kiusaaminen on aina väärin.
  • Eläytykää pohtimaan miten pahalta, yksinäiseltä ja surulliselta kiusatusta tuntuu. Tämä auttaa lapsen empatiakyvyn kehittymistä.
  • Kysy, miten lapsesi on toiminut tai mitä hän tekisi, jos hän huomaisi, että jotakuta kiusataan. Meneekö hän mukaan ja alkaa ilkkua vai vetäytyykö pois, etteivät kiusaajat ottaisi häntäkin silmätikukseen? Kerro lapselle, että on rohkeaa asettautua puolustamaan tyttöä tai poikaa, joka on joutunut toisten syrjimäksi. Puolustaminen on paljon vaikeampaa kuin mukana ilkkuminen. Muutkin lapset arvostavat varmasti sellaista, joka rohkeasti puuttuu kiusaamiseen, vaikka eivät sitä itse uskaltaisikaan tehdä. Kerro, että kiusaamisesta pitää kertoa jollekin aikuiselle, vaikka opettajalle tai vanhemmalle.
  • Tue lapsesi ystävyyssuhteita koulukavereihin. Kutsukaa yhdessä kavereita kotiin.
  • Osallistu luokan järjestämiin tilaisuuksiin ja tutustu toisiin vanhempiin. Vanhempien keskinäinen yhteistyö ehkäisee kiusaamista."



Yksityiskohdat ja käytännön toimenpiteet Sarasvuon diiliin liittyen tulisi saada julki, jotta rakentavaa keskustelua mallin toimivuudesta olisi mahdollista käydä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan "Case: Sarasvuon" kehittymistä ja siitä uutisointia. Toivottavasti sillä aikaa mahdollisimman moni tahollaan pohtisi keinoja kiusaamisen ehkäisemiseksi. Se ei aina tarkoita teinien taklaamista omalle pihamaalle.



---
Mikäli pidit tästä tekstistä, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin, Twitterin tai Instagramin kautta. Alla olevilla painikkeilla tai linkillä se käy kätevästi. 
Kiitos! 
Facebook: https://www.facebook.com/luovaaelamaa
Twitter:  https://twitter.com/Sanya__S
Instagram: http://instagram.com/sanya__s


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti