Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Sanelusta tekstiksi - Älypuhelin arjenhallinnassa

Tiesitkö, että alati kehittyvät kännykät mahdollistavat aivan uusia tapoja tuottaa sähköistä ja sähäkkää sisältöä? Arjen edelläkävijä sanelee kauppalistan ja lopettaa näin turhan ja aikaavievän näpräyksen kännykän mininäppäimistöllä. Ja samalla hän valmentautuu uudistuvaan työelämään huomaamattaan!

Nappaa kuva, jaa se someen ja sanele siihen liittyvä status-päivitys tai blogiteksti. Vaikka tekniikkapuoli kiinnostaisi yhtä paljon kuin kasa kanankakkaa, kannattaa silti tekstini lukaista läpi.

Taikanäppäimenä toimii mikrofonin kuva välilyönnin vieressä. Onko sinullakin tällainen? 

Itse hankin vähän aikaa sitten Samsung Galaxy Trend Plus -älypuhelimen ja piakkoin huomasin, että virtuaalisen näppäimistön voi korvata myös sanelutoiminnolla. Käytännössä laite muuttaa sanomasi tekstin kirjoitukseksi blogiin, muistioon tai muuhun julkaisuun. Sanelu on huomattavasti helpompi ja nopeampi tapa luoda sisältöä esimerkiksi blogiin älypuhelimella, sillä pienikokoinen näppäimistö ei houkuttele pitkien tekstien kirjoittamiseen perinteisellä tavalla.

Saneltu teksti hiottava ennen julkaisua

Älypuhelimen näytön pienuudesta johtuen virtuaalinäppäimistön käyttäminen vaatii rutkasti sorminäppäryyttä. Tämä ongelma poistuu, kun kirjoittamisessa käytetään hieman luovuutta ja uusia työvälineitä.

"Puheesta tekstiksi" -toiminnon pienehkönä miinuspuolena mainittakoon, että välimerkkejä ei ainakaan omalla versiollani pysty sanelemaan. Oikolukuvaiheessa on siis lisättävä välimerkit ja kappalejaot sekä haluamansa erikoisemmat ilmaisut tekstiä värittämään.

Toisaalta oikoluku ja tekstin huolittelu on joka tapauksessa tehtävä ennen julkaisua, joten en koe ongelmaa suureksi. Jos käytössä on kunnon tietokone jälkikäsittelyyn, homma hoituu todella nopeasti. Jos taas olet täysin kännykän armoilla, kannattaa tekstiä editoida osissa - esimerkiksi kappaleittain.

Sanelua tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota selkeään artikulointiin. Välillä onnistun saneluissani oikein hyvin, välillä taas sanoja korvautuu mitä omituisemmilla yhdistelmillä. Esimerkiksi lausumani "sanelutapa" muuttui yllättäen erääksi suomenkielen yleisimmästä kirosanoista. Tällaisia kömmähdyksiä ei pidä päästää oikolukuseulan läpi viralliseen julkaisuun asti.

Heureka! Se toimii kaikkialla!

Kun sanelutoiminto on integroitu virtuaalisen näppäimistön yhdeksi osaksi, se toimii kaikissa asiakirjapohjissa, jotka ovat käytettävissä omalla älypuhelimellasi. Voit siis sanella kokousmuistion, tekstitiedoston, blogitekstin tai vaikkapa Facebook-päivityksen.

Pikkulintujen laulu taustalla on erittäin rentouttavaa kuunneltavaa, mutta se saattaa hankaloittaa sanelun muuttamista tekstimuotoon. Työskentelyolosuhteet kannattaa huomioida ja tehdä mahdollisimman rauhalliseksi ja vapaaksi taustametelistä.

Lisäksi kannattaa harkita, haluaako esiintyä julkisesti puhumassa itsekseen, vai haluaako kenties vetäytyä piiloon uteliailta katseilta sanelutekstin aikaansaamiseksi.


Hyödynnä tekniikkaa vapaa-ajalla - valmentaudu tulevaisuuden työtehtäviin!

Sanelutoiminto ei ainoastaan helpota ja nopeuta esimerkiksi muistioiden laatimista, vaan se myös tehostaa toimintaa poistamalla ylimääräisen työvaiheen sanelun muuttamisessa tekstidokumentiksi käsin. Kehittyvää tekniikka kannattaa hyödyntää aktiivisesti vapaa-ajallakin, sillä tämä on väkisinkin työelämän uusi suuntaus.

Tällä hetkellä saneluiden purkamiseen eli puhtaaksi kirjoittamiseen kuluu lukuisia henkilötyötunteja, vaikka sama toiminta olisi toteutettavissa erilaisilla työvälineillä ja ohjelmistoilla. Uuden tekniikan kehittämiseen panostetaan kokoajan lisää ja luonnollisestikin rutiineja helpottavat työvälineet on suotavaa valjastaa myös työelämän käyttöön sopiviksi.

Kotiopettaja aina mukana

Kieltä vaihtamalla on myös mahdollista opiskella esimerkiksi vieraiden kielten ääntämistä. Taskussa olevan kännykän voi kätevästi muuttaa  kotiopettajaksi. Valitse kieliasetuksista jokin vieras kieli ja testaa, miten hyvin se tunnistaa lausumasi fraasit ja sanat. Tässäpä myös hauska ohjelmanumero illanistujaisiin, sillä suomalainen aksentti ei ole kovin helppo tunnistettava sähköiselle sihteerille. Lauseiden sisältö saattaa olennaisesti muuttua matkalla luoden samalla koomisia kokonaisuuksia.

Luova teksti muokkautuu tajunnanvirrasta

Runoilijoille, kirjailijoille tai muille sanasepoille sanelun hyödyntäminen on loistojuttu. Lausu runo, hio sen ulkoasua ja edessäsi on julkaisuvalmis tuote! Samalla kertaa saat tallennettua ajatuksia ja ideoita sekä kaupanpäälle aivomyrskyn tuotokset ovat käyttövalmiina tekstiasiakirjamuodossa.

Mitähän sitä seuraavaksi sanelisi? Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

Tämä teksti on saneltu älypuhelimen tekstitiedostoksi, joka on tallennettu virtuaalipalvelimelle (Blogger-sovellus ei toiminut sillä hetkellä). Jälkityöt eli välimerkit, otsikot, kappalejaot ja oikeinkirjoituksen tarkistus on tehty tietokoneella Bloggerin tekstieditorissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti