Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

lauantai 5. heinäkuuta 2014

LapsellinenLauantai: Hei me reissataan!

Pikkuväen kanssa tunnettu fakta on, että suunnitelmat saattavat muuttua. Joka ikinen kerta kalenterimerkinnän lähestyessä ilmassa roikkuu jonkinlainen myrskypilvi, joka vain odottaa tilaisuutta tärvellä pitkään odotetut matkasuunnitelmat.



Suosittelen huomioimaan muutamia seikkoja lapsiperheen matkaa suunnitellessanne. Näiden pieniltä tuntuvien asioiden merkitys matkan onnistumisen kannalta on todella suuri!

1. Tee suunnitelmat pienellä budjetilla

Koko perheen voimin liikkuminen on mukavaa, mutta myös hintavaa. Jos maltat hetken tutkiskella eri vaihtoehtoja reissuryhmällenne, voit säästää sievän nipun euroja. Jo muutaman päivän muutos lähtöpäivään voi tuoda suuria säästöjä, joten ota tämä huomioon, mikäli aikataulunne on joustava.

2. Tee aikataulusta väljä

Lomailu on rentoutumisen aikaa. Muista siis buukata hetki nokosia tai ruokalepoa varten. Liian täysi kalenteri aiheuttaa stressiä, sillä lasten kanssa liikkuminen on täynnä mitä omituisempia ja matkaa hidastavia käänteitä.

Ole oikeasti lentoasemalla ajoissa! Juurikin eräästä iltapäivälehdestä sai lukea, kuinka minuutin myöhästyminen aiheutti matkaseurueelle mittavan lisälaskun. Kannattaa lähteä kentälle tai satamaan todella hyvissä ajoin, sillä koskaan ei tiedä liikenneolosuhteista tai muusta viivästyksestä etukäteen.

Minä ainakin mielummin hengailen odotusalueella vaikka kaksi tuntia kuin myöhästyn laivalta tai lennolta.

3. Älä paljasta kaikkia yksityiskohtia

Kun lapsi ei tiedä reissun tarkkaa ohjelmaa, hän yllättyy iloisesti monta kertaa mysteerimatkalla! Lisäksi itkupotkuraivareilta vältytään, vaikka suunnitelmiin tulisikin yllättäviä muutoksia.

Esimerkiksi Muumimaailman vaihtuminen paikalliseen leikkipuistoon ei ole pettymys lapselle, sillä hän ei alun perinkään tiennyt mahdollisuudesta päästä Muumilaaksoon.

4. Huomioi pikkuväen tarpeet, kiinnostuksen kohteet ja päivärytmi

Älä pakota lastasi kesäteatterin poliittisen parodian maratonnäytökseen, sillä luultavasti olet ainoa, joka on kiinnostunut moista katselemaan. Muista myös noudattaa arkisia ruoka- ja unirytmejä, niin reissu sujuu paljon leppoisammissa merkeissä.

Aidattu sisäpiha viihtyisällä terassilla on turvallinen ympäristö sinkoilevien lasten kanssa.
Touhuilu pitää lapset kiireisinä, jotta vanhemmat ehtivät syömään ateriansa loppuun asti. Kerrankin!
Kuva BridgetInn-hotellin terassialueesta, jossa oli mukava nauttia ravintolan herkuista.

5. Selvitä peruutusehdot ja pieni präntti

Kun varaat halpaa majoitusta tai lentoa, muista tarkistaa ehdot. Yleensä edulliset hinnat ovat edullisia siksi, että suunnitelmien muuttuessa ei ole mahdollista muuttaa varausta tai saada rahoja takaisin.

Joskus siis hieman kalliimman matkan ostaminen saattaa osoittautua viisaaksi valinnaksi, jos vaikkapa sairastuminen tai muu äkillinen yllätys estää lähdön.

6. Hanki vakuutukset!

Tässä ei kannata pihistellä. Reissussa on äärimmäisen tärkeää saada hyvää hoitoa ja tarvittavat lääkkeet nopeasti. Etenkin ulkomaanmatkoilla on karmiva riski hengailla ilman vakuutuksia!

Loppulasku tapaturman sattuessa voi olla tähtitieteellisen suuri tai tarvittavaa hoitoa ei saada riittävän nopeasti.

7. Puuhaa ja pölötystä

Ole läsnä ja keskustele perheenjäsentesi kanssa. Tehkää asioita yhdessä ja hankkikaa uusia kokemuksia! Pikkuväelle kannattaa valita pari matkajippoa hihaan: esimerkiksi puuvärit ja värityskirja saattaa estää monta tylsyyskohtausdraamaa tapahtumasta ravintolaruokia odotellessa.

Lasten huomioiminen majapaikassa on aina iso plussa. Kun leikkitila löytyy hotellista,
lapsille riittää mieluisaa tekemistä pitkäksi aikaa ilman, että majapaikasta täytyy poistua.
Kuva BridgetInn -hotellin leikkihuoneesta Naantalista

8. Erityisruokavaliot

Varmista ruokapaikkojen menut jo etukäteen, mikäli mahdollista. Lyhyelle matkalle voi varautua omilla eväillä, mutta pidemmän oleskelun ajaksi kannattaa valita majapaikka, jossa on keittiövarustus.

Mikäli kaikille perheenjäsenille ei löydykään sopivaa sapuskaa matkakohteesta, voi sitten kipaista marketin kautta hotellille ja ryhtyä kokkauspuuhiin.

9. Auringolta suojaaminen

Etelänlomilla auringon haittavaikutusten merkitys tietenkin korostuu, mutta yhtälailla kotimaassa auringolta on suojauduttava. Varjo, uv-suojatut uima-asut sekä aurinkorasva korkealla suojakertoimella suojaavat pikkuväkeä kärähtämiseltä.

10. Ota rennosti ja ennakoi

Suunnitelmat muuttuvat, aikataulut venyvät ja yllättäviä asioita tapahtuu. Ennakoinnilla on suuri rooli reissun onnistumisessa, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Yllättävä käänne ei välttämättä ole katastrofi, mikäli reissu on suunniteltu hyvin. Toisaalta katastrofistakin saa lievemmän, jos siihen suhtautuu huumorilla.

Toivotan kaikille mukavien matkakokemusten karttumista pikkuväen kanssa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti