Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

perjantai 20. joulukuuta 2013

Arjen sankari: Avustajakoira Ville

Odottelemme taaperon ja siskoni kanssa HYKSin kliinisillä käytävillä siskoni lääkäriaikaa. Tunnelma on leppoisa, sillä odotustila on täynnä mukavia ja hymyileviä ihmisiä. Yhtäkkiä käytävää pitkin astelee rauhallinen ja ylväs koira pyörätuolissa olevan ohjaajansa vierellä. Koiran lempeä katse ja upea olemus tekevät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hymy kasvoillani levenee entisestään, kun huomaan sen käyttävän virallista avustajakoirien merkillä varustettua liiviä. Olen lukenut aiheesta useita artikkeleita, mutta en olisi uskonut, että tosielämässä saan hienon tilaisuuden nähdä avustajakoiran työssään. Koiran ohjaaja tervehtii iloisesti ja aloitammekin jutustelun saman tien. Taapero vieressäni hihkuu innosta ja katselee ihastuneena koiraa. Tuon ihanan koiran nimi on Ville!

Me kaikki koiraihmiset tiedämme, miten upeaa on olla nelijalkaisen ystävän seurassa. Koiraan muodostuu uskomattoman vahva tunneside sen kanssa touhutessa ja harrastaessa. Koiralle on mahdollista opettaa lukematon määrä temppuja ja taitoja, mikäli koulutus on pitkäjänteistä ja palkitsevaa. Koira auttaa selviämään haasteista ja elämän tyrskyistä, sillä sen seuralla on positiivinen vaikutus mielialaan ja sen läsnäolo lohduttaa elämän kolhiessa. Koira on myös täydellä sydämellä mukana elämän iloisissa hetkissä. Koirat ovat perheenjäseniä, mutta ne voivat olla paljon muutakin. Monella meistä on kotonaan se oma ihana Karvaturri, Kotikuntansa Suurin Sohvaperuna, Aikansa Kovin Agilitymestari tai Koiranäyttelyiden Voitokas Muotovalio. Mutta sen lisäksi löytyy erityiskoulutettuja avustajakoiria, jotka auttavat ohjaajaansa arjessa.

Mittaamattoman arvokas apuväline

Avustajakoirien on läpäistävä tiukat luonne-, taito- ja terveystestit sekä parin vuoden mittainen koulutusjakso ennen töihin ryhtymistä. Koirien koulutus aloitetaan jo pentuna ja sen osaamistasoa seurataan koko työuran ajan. Suomessa avustajakoira on mahdollista saada Invalidiliiton kautta. Koira koulutetaan fyysisesti toimintarajoitteisen ohjaajansa yksilöllisiin tarpeisiin sopivaksi apuvälineeksi, joka avustaa päivittäisissä toiminnoissa helpottaen arkea. Suomessa ensimmäiset avustajakoirat ovat valmistuneet vuonna 1994 ja tällä hetkellä niitä työskentelee arjen sankareina hieman alle 60.

Nelijalkainen kumppani helpottaa ohjaajansa arkea jokapäiväisissä asioissa. Avustajakoira saattaa esimerkiksi hoitaa valojen sytyttämisen ja sammuttamisen, hissin tilaamisen tai avustaa pukeutumisessa ja riisuntumisessa. Se voi kauppareisulla kantaa ohjaajansa tavaroita selkärepussa tai vaikkapa nostaa kaupan lattialle tipahtaneet käsineet. Puhelimen soidessa koira kiikuttaa luurin ohjaajalle. Se on myös ohjaajansa apuna ovien avaamisessa ja sulkemisessa sekä noutaa ohjaajan tarvitsemia esineitä käskystä. Monipuolisen osaamisensa ansiosta koira tukee ohjaajansa itsenäisyyttä ja omatoimisuutta sekä tuo iloa elämään. Avustajakoirat tekevät siis tärkeää työtä ja edistävät ohjaajansa hyvinvointia kaikilla osa-alueilla.

Valloittava Ville

Olen innoissani jutellessani Villen ohjaajan Ullan kanssa. Varovasti kysäisen, saisiko Villeä silittää. Normaalisti työssä olevaan koiraan ei saa ottaa minkäänlaista kontaktia, vaan koiralle pitää antaa työrauha. Saamme kuitenkin luvan, sillä Ville on konkari näissä hommissa. Ville tervehtii meitä iloisesti kuitenkin innostumatta liikaa. Charmantti herra on rodultaan labradorinnoutaja ja ikää herrasmiehellä on 10 vuotta. Ville ei valloittanut ainoastaan minun sydäntäni, vaan koko käytävällinen ihmisiä (hoitohenkilökuntaa myöden) on sen maagisen vetovoiman pauloissa. Tyttäreni halaa koiraa pitkään samalla silittäen sen kiiltävän mustaa turkkia. Oi kunpa kaikilla tarvitsevilla olisi mahdollisuus saada tällainen lämminsydäminen, rautahermoinen ja äärimmäisen taitava kaveri arkeen avuksi.

Ullan ja Villen lämmin suhde on ainutlaatuinen.
Huomaattehan Villen upean timanttipannan, joka mätsää täysin uniformun väreihin!


Miten sitten pitäisi kohdata avustajakoirakko oikeaoppisesti?

Vaikka itse saimme ainutlaatuisen tilaisuuden rapsutella ja silitellä Villeä, oikeaoppinen kohtaaminen menee täysin erilailla! Tämä ohje on suora lainaus Avustajakoira ry:n sivuilta,:

"Anna avustajakoiralle työrauha


Kun kohtaat avustajakoiran, älä kiinnitä siihen mitään huomiota - tarkoittaa sitä, ettet katso sitä silmiin, kosketa tai puhu sille. Koiran ohjaajaa sen sijaan voit tervehtiä kuten ketä tahansa henkilöä.

Avustajakoira on koulutettu olemaan huomioimatta ympäristöään, mutta koiran, etenkin sosiaalisen labradorinnoutajan, joita useimmat avustajakoirat ovat, on hyvin vaikea kieltäytyä paijaavista sanoista ja käsistä! Vältä myös lepertelyä, vaikka puhuisitkin vain koirasta sen ohjaajalle.

Kun  ulkoilutat omaa koiraasi, ohita avustajakoirakko riittävän etäältä etenkin, jos omalla koirallasi on liiallista arkuutta tai aggresiivisuutta muita koiria kohtaan. "



Ville ja taapero ottavat rennosti HYKSin odotustilassa

Yhdistys kehittämässä avustajakoiratoimintaa

Avustajakoira ry tekee Suomessa arvokasta työtä, jotta näitä ihania Aputassuja saataisiin koulutettua mahdollisimman monelle tarvitsevalle. He toimivat myös koirien ohjaajien tukena pulmatilanteissa tai koulutukseen liittyvissä asioissa. Yhdistys kehittää jatkuvasti avustajakoiratoimintaa, jakaa informaatiota hoitohenkilöstölle sekä tavallisille tallaajille erilaisten tapahtumien kautta. Esimerkiksi yhdistyksen toimintaan pääsi tutustumaan Helsingin Messukeskuksessa Voittaja 2013-näyttelyssä - ja tietenkin lauma avustajakoiriakin oli mukana! Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Invalidiliiton kanssa.

Omalta osaltani halusin tukea tätä arvokasta työtä, sillä avustajakoiran koulutus, terveydenhuolto ja ylläpito vaatii aikamoisen määrän euroja. Päätin tehdä lahjoituksen suoraan kummikoiratoimintaan, sillä tuntuu mukavalta olla osaksi auttamassa koiran "koulutuksessa" työkuntoon ja jonkun ihmisen henkilokohtaiseksi apulaiseksi ja ystäväksi. Vuoteen 2010 mennessä yhteisöjen ja yksityishenkilöiden lahjoituksilla oli saatu koulutettua 18 koiraa ja toukokuussa 2013 kuusi uutta avustajakoiraa aloitteli työuraansa. Tukemisen tapoja on muitakin ja niihin voit tutustua yhdistyksen web-sivuilla tarkemmin.




Artikkelin lopussa olevien lähdetietojen avulla voit tutustua syvällisemmin avustajakoiratoimintaan.

Kiitos Ullalle ja Villelle ihanasta kohtaamisestamme!

- - -

Lähteet:

Ville & Ulla 18.12.2013
Avustajakoira ry, www.avustajakoira.fi, luettu 18.12.2013 ja 20.12.2013
Invalidiliitto ry, http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/toiminta/avustajakoirat/ , luettu 18.12.2013
Avustajakoira ry:n Facebook-sivusto, https://www.facebook.com/Avustajakoira?fref=ts
Paula Müller, Avustajakoira-asiantuntija / Invalidiliitto, sähköpostikirjeenvaihto 1/2014

- - -
9.3.2014 LISÄYS: Potkua avustajakoiratoimintaan on hyväntekeväisyystapahtuma, jonka tavoitteena on kerätä varat kolmen uuden koiran kouluttamiseen. Tutustu tapahtumaan sen kotisivuilla ja osallistu avustajakoiratoiminnan tukemiseen!

Tule myös paikan päälle seuraamaan jännittävää hyväntekeväisyysottelua, jossa 6.5.2014 kohtaavat HJK:n naisten edustusjoukkue sekä Invalidiliiton kokoama joukkue. Katso myös video !







---
Mikäli pidit tästä tekstistä, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin, Twitterin tai Instagramin kautta. Alla olevilla painikkeilla tai linkillä se käy kätevästi. 
Kiitos! 

5 kommenttia:

  1. Lämpöiset terveisemme ja kiitokset miellyttävästä tapaamisesta klinikalla ��! Ulla ja Ville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia paljon ja hyvää jatkoa teille molemmille :) Kohta päästäänkin jo kaikki herkuttelemaan joulukinkulla - tietenkin karvakorvia unohtamatta <3

      Poista
    2. Jouluterveiset myös minulta, Sanyan siskolta. Ville fani tuli minustakin <3

      Poista
    3. Villellä on kohta ihan oma FunClub ;)

      Poista
  2. Voi teitä ihania sisaruksia <3! Toivotamme teille molemmille perheinenne Ihanaa Joulun aikaa ja Onnea Uudelle Vuodelle 2014!
    Ulla ja Ville
    Ps. Villeltä erityiskiitokset ja joulusuukot teille molemmille!

    VastaaPoista