Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

maanantai 12. toukokuuta 2014

Askel taaksepäin - tietokirjallisuus digimaailman tueksi

Oletko koskaan törmänny ongelmaan, jossa metsästät yksittäistä tiedonjyvästä internetin sopukoista? Nykyihminen harppoo niska limassa ja rillit huurussa pitkin bittikaistoja ylikuormittaen aivokapasiteettiaan täysin turhilla aistiärsykkeillä. Internetin aikakaudella tieto on kaikkien saatavilla, mutta onkin eri asia, kuka tiedon löytää miljardien vaihtoehtojen joukosta.

Itsensä kehittäminen on pahimmillaan projektiluontoista puurtamista olosuhteiden pakosta. Parhaimmillaan se on elämäntapa, joka hyödyntää omat voimavarasi omien tietojesi ja taitojesi kehittämiseen.

Asiaa ei pidä ajatella liian suuressa mittakaavassa, vaan ryhtyä arjen lomassa etsimään aktiivisesti tietoa juuri sinua kiinnostavista asioista. Kun tarvittava tietomäärä on saatu käsiteltyä, siirrytään teoriasta tekoihin. Tällöin kehitystä tapahtuu jatkuvasti ja se helpottaa tavoitteisiin pääsyä - oli sitten kyse rentoutumisesta saksofonitunnilla sulosävelten parissa tai uuden websivuston rakentamisesta omalle pienyritykselle.

Kirjastossa kiireettömästi

Digiaikakautena on unohdettu kirjastojen mahtavat tietovarastot. Vaikka kehitys meneekin vauhdilla eteenpäin, on hyvä välillä pysähtyä miettimään sitä omalla kohdalla tärkeintä tiedonsaantikanavaa. Kokenut nettisurffaaja löytää toki tietoa nopeastikin laajakaistan avulla, mutta peräänkuuluttaisin myös tärkeän resurssin - tietokirjallisuuden - käyttöä. Kirjasto on oikea aarreaitta henkilölle, joka tahtoo kehittää itseään tietyllä osa-alueella!

Kirjat digimaailmaa täydentämässä


1. Tietokirjallisuuden teokset ovat uskottavia tiedonlähteitä

Kuka tahansa saa mielipiteensä näkyville nettiin ja tämä hidastaa tiedonhakua. Vaikka löytäisitkin tarvitsemasi tiedon joltain sivustolta on seuraava askel arvioida sen lähde.

Lähdekritiikkiä on aina oltava eikä parane uskoa kaikkea kirjoitettua tai painettuakaan sanaa. Kuitenkin pääosin voi paremmin luottaa printti- tai e-kirjaan, sillä näihin pääsevät mietintöjään kirjaamaan yleisesti ottaen vain alan kokeneet ammattilaiset ja muut gurut. Näin ollen kustantaja on jo suorittanut aika hyvän alkukarsinnan puolestasi.

On myös huomioitava painosten tuoreus! Esimerkiksi teoriat sosiaalisen median hyödyntämistä markkinoinnissa vanhenevat pian, joten perusteiden jälkeen on syytä vielä etsiä lisätietoja nykytilanteesta. Toisaalta taas kirjan, joka käsittelee puuveneen rakentamista perinteitä kunnioittaen, luulisi kestävän hyvinkin ajan kuluttavaa hammasta.

2. Itseopiskelu ei saa olla välineurheilua

Jos et ole kokopäiväinen opiskelija vaan kehität taitojasi muun arjen ohessa, on materiaalin syytä olla tarttumaetäisyydellä. Kun sopiva hetki koittaa, voi vaikkapa lukaista markkinoinnin perusteita pari lukua. Tai nyplätä pitsiä muutaman kierroksen.

Etenkin suuria kokonaisuuksia omaksuessa netti ei saa olla ainoa tietolähde - siellä tieto on pirstaloituneena bittiavaruuteen ja vaikeuttaa kokonaisuuden hallintaa.

Jos lukuhetkeä varten joudut virittämään solmussa olevia läppärin johtoja, käynnistelemään modeemia ja vielä etsimään lähteeksi kelpuutettavan sivuston tyhjästä, menee aikaa hukkaan ihan liikaa. Helpompaa on vain ottaa kirja ja jatkaa lukemista kohdasta, mihin olet viimeksi jäänyt. Yksinkertainen on joskus hyvinkin toimivaa.

3. Kielioppi turtuu, kirjakieli katoaa

Netissä kieli on usein huonohkoa yleiskieltä. Jos ihminen lukee vain ja ainoastaan nettitekstejä, hän saattaa omaksua käyttökielekseen kieliopillisesti väärän tai liian rennon tyylin. Tästä on haittaa virallisemmissa kommunikointitilanteissa.

Jos työelämässä tai asiakkaiden kanssa kommunikoidessaan käyttää nettipalstoilta ja puhekielellä kirjoitetuista blogeista omaksuttua tyyliä, se on liian rentoa. Lisäksi jos itse vielä tuottaa harvoin omia tekstejä, voikin virallisen tarjouksen tai tiedotteen laatiminen olla kovan työn takana yhtäkkiä.

Kirjakieli on katoavat luonnonvara, jollei sitä vaali. Kustantamoiden kautta levitykseen tulleet kirjat ovat paitsi ammattikirjoittajien luomuksia myös useaan kertaan oikoluettuja - toisin kuin keskustelupalstojen vuodatukset tai vapaamuotoiset blogitekstit.

4. Digimaailman ja tietokirjojen ihanteellinen kombinaatio

Käytän itse metodia, jossa hankin perustiedot esimerkiksi uudesta alasta tietokirjallisuuden parista. Teen jatkuvasti muistiinpanoja ja kommentteja teksteihin, jotta pääsen palaamaan tiettyyn kohtaan mahdollisimman pian, mikäli tarve vaatii. Samaan aikaan viilailen tietämystä tarkemmaksi etsien netistä sitä ajankohtaisinta ja tuoreinta tietoa. Lopulta sitten testailen erilaisia toimenpiteitä käytännön tasolla.

Tämän prosessin voisi havainnollistaa näin :
Halu oppia uutta => Tietokirjat iltalukemiseksi => Aiheeseen liittyvien uutisten, blogien ja keskustelujen seuraaminen netissä => Omat harjoitukset => Oma sisällöntuotanto 
Halu soittaa viulua => Musiikin teorian ja nuottien opiskelu soittotuntien ohella => Harjoittelu => Omat sävellykset => Maine ja kunnia

Suosittelen lämpimästi ottamaan arkeen menokaveriksi myös sen oman aivolohkon, joka on saattanut huomaamatta jäädä tyhjäkäynnille. Lue lehtiä. Seuraa uutisia. Ole kiinnostunut asioista, syistä ja seurauksista sekä ihmisistä ympärilläsi.

Ja hyödynnä oppimaasi!

With love,
Sanya
@kirjasto, tabletilla taputeltu postaus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti